Środowiska lewicowe w województwie łódzkim uczciły Święto Pracy

Święto ludzi pracy to dla środowisk lewicowych szczególnie ważny dzień. Tegoroczne obchodzy 1 Maja miały jednak szczególne znaczenie. Sojusz Lewicy Demokratycznej, wspólnie ze środowiskali lewicowymi z całego województwa, uczcił nie tylko Święto Pracy, ale też 15. rocznicę wstąpienia Polski do Unii Europejskiej.

W Łodzi obchody Święta Pracy rozpoczeły się od manifestacji w Pasażu Schillera, gdzie głos zabrał Premier Marek Belka i szef SLD w województwie łódzkim Tomasz Trela. Po zakończeniu manifestacji podpisano deklarację pierwszomajową, a uczestnicy przeszli w Pochodzie Pierwszomajowym ulicą Piotrkowską do Starego Rynku, gdzie jak co roku odbył się Piknik Europejski.

Święto Pracy 2019 - województwo łódzkieŚwięto Pracy 2019 - województwo łódzkieŚwięto Pracy 2019 - województwo łódzkieŚwięto Pracy 2019 - województwo łódzkie

Pabianicka lewica, jak co roku, z okazji Święta Pracy i rocznicy przystąpienia Polski do Unii Europejskiej zaprosiła mieszkańców powiatu pabianickiego na rajd rowerowy i piknik europejski. Nie zabrakło też części oficjalnej, z udziałem wiceprzewodniczącej Rady Miejskiej w Pabianicach Aleksandry Stasiak i wiceprezydenta Pabianic Marka Gryglewskiego. Delegacje złożyły kwiaty pod Pomikiem Bojowników o Wyzwolenie Społeczne i Narodowe.

Mieszkańcy Radomska mogli z kolei wziąć udział w pikniku europejskim, zorganizowanym przez Sojusz Lewicy Demokratycznej w Radomsku. Podczas pikniku nie zabrakło wojskowej grochówki, a uczestnicy mogli podziwiać motocykle, nie tylko zabytkowe, oraz oryginalny radiowóz milicyjny. Jak co roku odbył się też konkurs strzelecki.

Sojusz Lewicy Demokratycznej w Zgierzu, wspólnie z Ligą Kobiet Polskich, zaprosił mieszkańców powiatu zgierskiego na doroczny Wiec Pierwszomajowy, podczas którego głos zabrał Premier Marek Belka i były prezydent Zgierza Zbigniew Zapart, który został odznaczony przez wiceprzewodniczącego SLD Tomasza Trelę odznaką "Zasłużony dla SLD".

Z kolei samorządowcy i działacze SLD w Piotrkowie Trybunalskim, z byłym posłem Arturem Ostrowskim na czele, tego dnia złożyli kwiaty pod tablicą upamiętniającą przedwojennego prezydenta Piotrkowa Trybunalskiego, działacza PPS, Kazimierza Szmidta. Wzięli też udział w obchodach wojewódzkich, zorganizowanych w Łodzi. Również w Sieradzu działacze SLD uczcili Święto Pracy i 15. rocznicę przystapienia Polski do Unii Europejskiej składając kwiaty pod Pomnikiem Poległych za Ojczyznę.

Święto Pracy 2019 - województwo łódzkieŚwięto Pracy 2019 - województwo łódzkie

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!